Puolukka murska

Puolukka murska on osa vanhaa perinne ruoka kulttuuria pohjoismaissa.

Puolukka sesonki on hiljaa saamassa vauhtia, kuin marjat alkavat kypsyä tumman viinin punaiseksi.
Puolukka on hieno marja, sitä sanotaan Suomessa olevan yleisesti käytetty marja ja Suomen tärkein luonnon marja. Puolukan keräämistä pitää harrastaa kun aikaa sille järjestää, se on todella erinomainen hyvin kestävä Pohjoismaitten koti marja, ja hieno kokemus, ja arvo aika hyvin käytetty luonnossa.

Puolukka murska
All Copyrights Reserved. 2013.

Puolukka marjat ovat helppo kerätä, kun menee sopivaan maastoon missä puolukka marjat menestyvät ja kasvavat hyvin. Pärekori, kassi, pussi tai sanko, poimuri ja tervettä intoa luonnon metsässä marjojen korjuussa niin kylläpä syksy saa uudet sävyt kun sitä kuuntelee, ihmettelee ja katselee luonnon keskellä lintujen viestinnän parissa.

Puolukka murska on helppo valmistaa ja säilyy kylmiössä tai maa kellari hyvin.

Puolukka murska säilyy hyvin ilman säilöntäaineita, niiden sisältämän bentsoehapon takia. Katso Video Puolukka murska tästä, miten marjat poimitaan, roskat poistetaan, ja tuore vesi huuhtelu, marjat voi murskata vaikkapa kotimaan koivu survimella nopeasti että osa marjoista hajoaa ja marjojen neste vapautuu ulos ja se säilyttää marjat hyvin kylmiössä. Ruoka tavara astia, kannen kanssa ja sopiva maa kellari voi olla yhtä hyvä, lämpö asteet kuin vaan olevat tarpeeksi alhaiset että Puolukka murska ei pääse hapantua ja alkaa käydä. Ennen vanhaan se oli maan tapa, monet ovat kertoneet että puolukka säilyi hyvin kellarissa ihan talven ylin keväälle asti.

Suomessa kerätään noin 100 tonnia puolukkaa vuodessa. Mutta kaupalliseen käyttöön Wikipedia verkko sivuston tiedon mukaan, sitä poimitaan vaan noin 5-10 tonnia.

Kesä 2013 on venynyt pitkälle, eikä näytä tulevan loppua sille ollenkaan.

Syksy kausi supistuu lyhyeksi jos kylmä talvi yllättää tulla Marraskuussa. Syyskuu 14, ja Länsirannalla voi vielä etsiä koivun vesoja ja kasata itselle vihdan 99 % vihreästä koivun oksa lehdistä. vaikkapa paikka paikoilla alkaa lehtien väri muuttua syksyn keltaisen värisiksi.

Puolukka murska voi käyttää moneen tarkoitukseen.

Yleinen tapa käyttää puolukka murska on riista lihan kanssa. Se sopii siihen hyvin, olipa riista vaikkapa hirvi, peura, jänis, sorsa, puolukan hapan maku soveltuu hyvin luonnon riista lihan kanssa, ja antaa sille kirkkaita sävyjä. Puolukka murskasta voi myös valmistaa mehu juomia, vaikka pusertaa puolukka murskan siivilän läpi että marjojen kuoret jäävät pois, sitten lisätä tuoretta vettä tai jotain muuta mikä käy omaan juoma makuun, kivennäis- vesi tai jotain makeaa.

Puolukka on hapan marja. Sen kokonaishappopitoisuus on noin 2,5 %, mistä noin 0,05–0,2 % on bentsoehappoa ja loput pääasiassa omena- tai sitruunahappoa. Marjojen sokeripitoisuus on noin 8–9 %, noin kaksi kertaa suurempi kuin mustikalla. -Wikipedia.

Puolukka murskan ravintoarvot.

Puolukka on myös sanottu olevan luonnon lääke. Katso tästä eri marjojen vertaus kuva, 100g marjoja.

Puolukka.  Mansikka.  Mustaherukka.  Mustikka.
Energiaa:                                 33,8 kcal 47 kcal 59 kcal 44 kcal
Hiilihydraatteja:                    6,8 g 8,4 g 7,8 g 6,4 g
Proteiinia:                                0,4 g 0,5 g 1,1 g 0,5 g
Rasvaa:                                      0,5 g 0,2 g 0,4 g 0,6 g
Ravintokuitua:                       2,6 g 1,9 g 5,8 g 3,3 g
Sokereita:                                 6,7 g 8,4 g 7,8 g 6,4 g
C-vitamiinia:                            7,5 mg 60 mg 120 mg 15 mg

Lähde. – Wikipedia. http://fi.wikipedia.org/wiki/Puolukka

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *